Zomervakantie en Legionella

De zomervakantie komt eraan. Zon, zee en … legionella. Met de temperatuur stijgt ook de kans op legionella. Gewapend met zonnebrand gaan we op reis, maar hoe kun je je beschermen tegen legionella?

 

Reisadvies

Er is geen keurmerk dat aangeeft dat water legionellaveilig is. Je moet zelf opletten om te voorkomen dat je legionella als souvenir mee naar huis neemt. Het credo is: spoelen, spoelen en spoelen. Denk aan onder andere een tweede huisje waar je een tijd niet bent geweest, een stacaravan of een boot. Zorg dat de leidingwaterinstallatie wordt ververst. Dit betekent ongeveer twee tot vijf minuten spoelen per tappunt. Het is natuurlijk afhankelijk van de inhoud van de installatie. Voorkom verneveling door de douchekop in een emmer te leggen met een natte doek erover. Hotels in warme landen hebben vaak waterreservoirs op het dak, zodat de zon het water opwarmt. Het water voldoet hiermee aan de eerdergenoemde vier criteria voor de vermenigvuldiging van legionella. Pas ook op met vernevelinstallaties ter verkoeling aan luifels, gevels en terrassen. Onder andere om die reden zit er in warme landen chloor in het water. Hoe warmer het land, hoe groter de kans dat er chloor in het water zit. Ruikt het water naar chloor, dan is de kans op legionella nihil, maar kun je wel beter water uit flessen drinken.

 

Zomerstop

Als je denkt dat je na je vakantie niet alert moet zijn op legionella, denk dan ook nog even aan de scholen, sportverenigingen en kantoren die tijdens de vakantie of na een zomerstop niet of minder in gebruik zijn geweest. Vooral niet in de laatste plaats: je eigen woning en vergeet ook niet voor het sproeien de tuinslang door te spoelen.

 

Niet bang maar bewust maken omtrent risico’s

Gebouweigenaren zijn verantwoordelijk voor het beheersen van legionella, bijvoorbeeld door het leegmaken van de waterleiding, zodra deze langere tijd niet wordt gebruikt. Installaties moeten worden gecontroleerd op loze leidingen waar water stil staat en op risicovolle tappunten die zelden of niet worden gebruikt. Wees alert op leidingen die naast CV-buizen, een lamp of in de zon liggen. Soms zijn er structurele aanpassingen aan het leidingwerk nodig. In vakantieparken kan het schoonmaakpersoneel bijvoorbeeld de taak krijgen te spoelen. Wij willen hiermee mensen bewust maken van de risico’s en waar je op moet letten.