Veilige waterinstallatie aanleggen

Veilige waterinstallatie

Een waterinstallatie bestaat uit leidingen, fittingen, waterbehandelingstoestellen en andere materialen om leidingwater af te nemen en beschikbaar te stellen. Wastafels, wasmachines, sanitair, buitenkranen, douches en afwasmachines kunnen worden aangesloten op een waterinstallatie.

De keuring van een waterinstallatie en de afvoer verloopt via het waterbedrijf en de rioolbeheerder.

De eigenaar/verbruiker moet voldoen aan Aansluitvoorwaarden Drinkwater (waterleidingbedrijf). Dit geldt ook bij wijziging of vernieuwing. De eigenaar heeft de plicht zorg te dragen dat de installatie, en de daarop aangesloten toestellen, geen gevaar oplevert voor verontreiniging van het distributienet van het waterbedrijf. Tevens moet de eigenaar er voor zorgen dat de leidingwaterinstallatie inclusief de aanwezige terugstroombeveiligingen goed worden onderhouden.

Een glas kraanwater drinken, tanden poetsen, douchen, etc. In Nederland is het vanzelfsprekend dat we daar niet ziek van worden. Dit komt omdat er goede afspraken over gemaakt worden. Deze afspraken worden vastgelegd in normen, zoals NEN 1006. Dé norm voor ontwerpers, installateurs en inspecteurs van leidingwaterinstallaties. Het is dé norm voor veilige waterinstallaties en bevat algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties.

Hoe wordt een veilige drinkwaterleiding aangelegd?

Voor mensen die thuis gaan klussen aan bijvoorbeeld de keuken of badkamer, is het goed om vooraf stil te staan bij de waterleiding. Door een slechte voorbereiding kunnen er namelijk fouten ontstaan die later moeilijk te verhelpen zijn. Het gaat dan vooral om de opwarming van de koud waterleiding. Te warm of slecht doorstromend water kan bederven. De smaak wordt minder en je kunt er zelfs ziek van worden. Als klussers de volgende punten in acht nemen, voorkomen zij problemen door opwarming van het water.

Vermijd opwarming van koud waterleidingen

Bij het aanleggen van waterinstallaties moeten hotspots vermeden worden. Hotspots zijn punten in installaties waar de drinkwaterleiding te dicht bij de leidingen van de vloerverwarming of de CV-leidingen liggen. Hierdoor wordt het koude water te warm wat bijvoorbeeld tot legionella kan leiden. Ook moeten andere warmtebronnen zoals direct zonlicht vermeden worden, zodat er geen ongewenste opwarming van drinkwater plaatsvindt.

Verwijder dode leidingen

Tijdens het verbouwen kunnen er dode leidingdelen ontstaan, dit zijn aftakkingen waar weinig of geen doorstroming plaatsvindt. Doordat dit water stil staat, is dit de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Het is daarom van belang dat dit op de juiste manier gedaan wordt, dit kan gedaan worden door de aftakking geheel te demonteren en glad af te werken door bijvoorbeeld een sok.

Zorg voor voldoende verversing

Als water stilstaat, gaat de kwaliteit achteruit. Kranen die weinig gebruikt worden kunnen het beste wekelijks een halve minuut doorgespoeld worden. Zo wordt het water in de leidingen ververst.

Type waterleiding aanleggen

Voor het aanleggen van een waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis zijn er in lengtes en de zachte variant is aan te schaffen per rol. Het verschil zit hem in de verwerking. De zachte variant zegt het al, deze is makkelijk met de hand te buigen en daarom ideaal voor gebruik in vloeren en muren. Om de harde koperen buis te buigen, is een buigtang nodig. De laatste tijd steeds meer kunststof buizen gebruikt. De voordelen van een kunststof buis zijn dat het goedkoper is en er kan sneller mee gewerkt worden. Bij een grote verbouwing waar veel leidingwerk aangelegd/vernieuwd moet worden, is het financieel interessant om met dit type buis te werken.

Waterleiding aanleggen in of op de muur

Leidingwerk wordt hoofdzakelijk in de muren verwerkt. Dit is arbeidsintensiever dan het leidingwerk op de muren bevestigen. Dit laatste is minder fraai. Het is wel minder arbeidsintensief en lekkages worden meteen opgemerkt. Leidingwerk in de muur moet altijd gesoldeerd worden om een waterdichte verbinding te realiseren en lekkages te voorkomen. Het uittekenen van de situatie qua leidingwerk is een must voor nu en de toekomst. Het aanbrengen van een mantelbuis om de leidingen is belangrijk. Door temperatuurverschillen zetten leidingen uit en krimpen ze. De mantelbuis vangt dit op en voorkomt schade aan het stuc- of tegelwerk.

Meer weten? Schakel legionella adviesbureau AquaD&S in!