Vakantie en legionella

Veel mensen mogen weer genieten van de zomervakantie. Zon, zee en … legionella. Met de temperatuur stijgt ook de kans op legionella. Gewapend met zonnebrand gaan we op reis, maar hoe kun je je beschermen tegen legionella?

Er is geen keurmerk dat aangeeft dat water legionella veilig is. Je moet zelf opletten om te voorkomen dat je legionella als souvenir mee naar huis neemt. Het beste is: spoelen, spoelen en spoelen. Denk aan onder andere een tweede huisje waar je een tijd niet bent geweest, een stacaravan of een boot. Zorg dat de waterleidinginstallatie wordt ververst. Dit betekent ongeveer twee tot vijf minuten spoelen per tappunt. Voorkom verneveling door de douchekop in een emmer te leggen met een natte doek erover. Hotels in warme landen hebben vaak waterreservoirs op het dak, zodat de zon het water opwarmt. De legionellabacterie heeft dan vrij spel. Onder andere om die reden zit er in warme landen chloor in het water. Hoe warmer het land, hoe groter de kans dat er chloor in het water zit. Ruikt het water naar chloor, dan is de kans op legionella nihil, maar kun je wel beter water uit flessen drinken.

Zorg ook na je vakantie dat je alert moet zijn op legionella. Denk aan de scholen, sportverenigingen en kantoren die tijdens de vakantie of na een zomerstop niet of minder in gebruik zijn geweest. Vergeet ook niet je eigen woning. Ook wanneer je je tuin wilt sproeien spoel dan tevoren de tuinslang door.

Gebouweigenaren zijn verantwoordelijk voor het beheersen van legionella, bijvoorbeeld door het leegmaken van de waterleiding, zodra deze langere tijd niet wordt gebruikt. Installaties moeten worden gecontroleerd op loze leidingen waar water stil staat en op risicovolle tappunten die zelden of niet worden gebruikt. Wees alert op leidingen die naast CV-buizen, een lamp of in de zon liggen, soms zijn er structurele aanpassingen aan het leidingwerk nodig. In vakantieparken kan het schoonmaakpersoneel bijvoorbeeld de taak krijgen te spoelen.

Wij willen hiermee mensen bewust maken van de risico’s en waar je op moet letten. Rest ons enkel nog te zeggen; geniet vooral van de vakantie!