Veel reacties n.a.v. nieuwsbericht in Groentennieuws

Doek- en ultrafiltratie tegen schimmels, bacteriën en virussen

Tholen – Door water eerst met een doekfilter en later met een UV-installatie of een ultrafiltratie te behandelen, is het geschikt voor hergebruik in de glastuinbouw. Dat constateren de leveranciers van Aqua Development & Solutions.

Het bedrijf presenteerde zich op de HortiContact vorige maand in Gorinchem. Aqua D&S is een relatief nieuwe speler in de glastuinbouw, maar is dat in het water zeker niet. In onder andere de legionellabestrijding is het bedrijf al tientallen jaren actief. De stap naar de glastuinbouw bleek, zeker met de vernieuwde aandacht voor water, niet zo groot.

Filtreren
Op de HortiContact liet Aqua D&S twee producten zien. Eén daarvan is de doekfilter, die 100% op 5 micron filtreert. “Het water wordt over het doekfilter geleid, waarbij de vervuiling achter blijft op het doek”, vertelt Rianne de Baar van Aqua D&S. “Uiteindelijk zal het doek verdichten en stijgt het waterniveau, omdat het er niet meer doorheen kan. Dan zorgt een vlotter ervoor dat het vervuilde doek opschuift en er schoon doek is om het water te reinigen. Het vervuilde doek kan de vuilcontainer in.”

Bekijk hier een video van de Aqua D&S Doekfilter.

De doekfilter heeft een capaciteit van zo’n 14 m3/uur en kan op iedere tank geplaatst worden. Ook kan er er indien gewenst een RVS voorraadtank meegeleverd worden.

Desinfecteren
Na deze filtratie is het water geschikt voor desinfectie van UV of UF, een ultrafiltratie. Aqua D&S ziet meer in ultrafiltratie en ontwikkelde daar dus ook een machine voor. “Met ultrafiltratie worden schimmels, bacterie- en virussen wel uit het water gehaald, door middel van de membraantechniek, maar meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen worden niet aangetast”, verklaart Rianne. “En daardoor bespaar je dus kosten en is deze techniek goedkoper dan UV en/of verhitting.

De Ultrafiltratie van Aqua D&S De ultrafiltratie van Aqua D&S reinigt zichzelf, verbruikt nagenoeg geen energie en er wordt geen toevoeging gedaan aan het water. “Bovendien kan het spoelwater van de ultrafiltratie hergebruikt worden, zodat je geen water hoeft te lozen op oppervlaktewater of riool. U bent klaar voor de toekomst betreft de nieuwe wetgeving per 1-1-2018.”Voor meer informatie:
Aqua Development & Solutions B.V.
Everdenberg 7b, 4902 TT Oosterhout
Postbus 424, 4900 AK Oosterhout
Tel:  +31(0)162-457990
Fax: +31(0)162-456680
r.debaar@aquadns.nl
www.aquadns.nl

Publicatiedatum: 2-3-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl