Professionele legionellapreventie voor zuiver water

Bijna iedereen ter wereld gebruikt kraanwater. Bij u thuis, in de tandartsenpraktijk of in een verzorgingstehuis. Legionellapreventie is dan ook alles behalve overbodig! U kunt immers heel ziek worden van deze bacterie. Dankzij de professionele legionellapreventie van Aqua D&S blijven alle waterleidingen hygiënisch én voorkomt u dat het aantal bacteriën in het water toeneemt en legionella een kans krijgt. Wij ontzorgen u compleet en maken eventuele risico’s beheersbaar. Wij zijn het legionella adviesbureau waar u terecht kunt!

Specialist op legionellapreventie en BRL-6010 gecertificeerd

Onderneem vandaag nog actie om een besmetting te voorkomen. Wilt u meer weten over de legionella behandeling of direct onze professionele hulp inschakelen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen u graag verder.

Contact opnemen

Waarom actie ondernemen tegen besmet water?

Om besmetting en de mogelijke gevolgen hiervan te voorkomen. U kunt beter aan legionella preventie doen dan achter de feiten aan te lopen. Voorkom ziekte en een verhoogd risico op de veteranenziekte, longontsteking en andere veelvoorkomende ziektes naar aanleiding van een legionella infectie.

Er is nog veel onwetendheid over legionella en over het op de juiste wijze toepassen van de soms complexe regel- en wetgeving. Waar moeten gebouwenbeheerders en eigenaren van panden die water leveren aan derden op letten? Aqua D&S komt dit graag in een vrijblijvend gesprek toelichten, zodat u precies weet hoe besmetting voorkomen kan worden. Baat het niet, dan schaadt het niet. U kunt er alleen maar wijzer van worden.

Onderneem daarom vandaag nog actie. Controleer bijvoorbeeld of legionella preventie voor u verplicht is. Wilt u meer weten over de legionella behandeling of direct onze professionele hulp inschakelen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen u graag

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die voor komt in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. Hij is niet gevaarlijk, totdat de bacterie zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die wij inademen. Wanneer de temperatuur van het water tussen de 20 en 50 graden Celsius is of lange tijd stilstaat, gaat de legionella bacterie zich vermenigvuldigen. We worden alleen ziek door deze bacterie als we besmette neveldruppeltjes inademen. Water vernevelt bijvoorbeeld in een douche, een stoombad of bubbelbad en natte koeltorens.

legionellapreventie

Het is niet gevaarlijk wanneer we besmet water drinken. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens. Het gaat echt om de kleine druppeltjes water die vernevelen en ingeademd kunnen worden.

Legionella beheersplan

Kies voor een legionella beheersplan van Aqua D&S om problemen te voorkomen. Dan bent u verzekerd van een laag besmettingsrisico. Wij komen eerst bij u controleren hoe het ervoor staat. Na de risico-inventarisatie adviseren we u eventueel om aanpassingen te doen aan het leidingnet. Het is immers van belang dat het leidingnet voldoet aan de norm NEN 1006.

In het beheersplan zijn alle belangrijke stappen die u dient te volgen verwerkt. Van een monsterafname, tot aan een watertemperatuurmeting en het doorspoelen van de waterleidingen. Al deze stappen dragen bij aan de preventie van legionella, zodat de bacterie geen kans krijgt om zich te nestelen.

Risico beheersplan

Contact opnemen

Wanneer legionella beheersplan verplicht?

Voor bepaalde vastgestelde installaties is een legionella beheersplan verplicht in Nederland. Dit geldt voor prioritaire installaties, wat de leidingwaterinstallaties zijn bij o.a. ziekenhuizen, hotels, verpleeghuizen, campings, sauna’s, truckstops en grotere bed-and-breakfasts.

Maar ook voor natte koeltorens, zwembaden en badinrichtingen, bedrijfsprocessen met waterverneveling en overige risicovolle waterinstallaties (bubbelbaden, fonteinen, luchtbevochtiger- en mistsystemen, mobiele koelers en tijdelijke waterinstallaties) geldt dat een beheersplan verplicht is in Nederland.

Meer informatie over de regelgeving hiervan is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Wij kunnen u echter ook alle informatie geven en voor u nakijken of een beheersplan voor u verplicht is.

Wat wij voor u kunnen betekenen?

Als legionella adviesbureau helpen wij u waarborgen dat legionella bij u geen kans krijgt om te nestelen. Wij leveren systemen die u altijd het meest zuivere water garanderen. Zeer belangrijk wanneer u bedrijfskundig veel met water werkt. Wat u van ons mag verwachten?

 • Gespecialiseerd in legionellapreventie
 • Werken resultaatgericht
 • Persoonlijke werkwijzen
 • Complete ontzorging inclusief oplossingen
 • Totaalconcept: van informatie tot oplossing en nazorg

Contact opnemen

Symptomen legionella

U kunt een besmetting met legionella herkennen aan een aantal symptomen. Er zijn twee vormen van besmetting: de legionella griep en de veteranenziekte. Bij de legionella griep heeft men alleen last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal gaat deze ziekte zonder behandeling na enkele dagen vanzelf over. Bij de zwaardere vorm van legionella heeft u last van een flinke longontsteking. Koorts, kortademigheid, verwardheid, overgeven en diarree kunnen de revue passeren.

Water is de bron van het leven

Risicogroepen en gevolgen bacterie

De legionella bacterie kan, zoals hierboven genoemd, een ernstige longontsteking veroorzaken. Voor oudere mensen kan het levensbedreigend zijn, omdat die meestal wat minder weerstand hebben. Ook voor kleine kinderen met weinig weerstand kan een besmetting levensbedreigend zijn. Maar ook als men rookt of veel alcohol drinkt, is het risico op besmetting groter. Besmetting met legionella gebeurt via de longen, wanneer we de besmette neveldruppels inademen.

Voorkom zelf een legionella besmetting

Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan het voorkomen van een besmetting met legionella. Gebruik iedere week alle kranen in huis. Heeft u een kraan een week of langer niet gebruikt? Om legionella te voorkomen raden we aan om de douchekop goed te spoelen. Dompel de douchekop onder in een emmer met water en zet de douche aan. Wanneer u de douche op zijn heetst zet en de douchekop bij het afvoerputje houdt wordt de waterleiding ook meteen doorgespoeld.

Contact opnemen

Professionele legionellapreventie

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een professionele aanpak bij legionellabesmetting. Zo is onze singelfiltratie dé oplossing voor water in zijn zuiverste vorm. Deze vorm van preventie is dé oplossing voor tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten. Deze methode zorgt voor water in zijn zuiverste vorm. U bent compleet beschermd tegen schimmels, virussen en bacteriën in de drinkwaterinstallatie van de stoel. Wij bieden u een complete ontzorging op het gebied van legionellabestrijding. Optimale waterkwaliteit: dat is ons doel!

Aqua D&S denkt in een totaaloplossing en wij zijn klaar voor de toekomst.

Singelfiltratie
Singelfiltratie

Onderneem snel actie bij symptomen

De meeste mensen worden niet ziek van legionella. Het is wel van groot belang om snel actie te ondernemen wanneer legionella behandeling noodzakelijk is. Het overlijdensrisico is namelijk 5 tot 25 procent. De ziekte is goed te behandelen met de juiste antibiotica, maar er bestaat geen inenting tegen. Wanneer niet op tijd wordt begonnen met de antibiotica, kan de patiënt langdurig ziek worden met blijvende gevolgen. Klachten zoals vermoeidheid en moeite hebben met evenwicht houden.

Raadpleeg bij symptomen meteen een arts, want de patiënt kan dan in het ergste geval zelfs overlijden. Ook wanneer u in het buitenland bent geweest geef dit aan bij de arts, en indien u veel in contact bent met water. Hoe sneller de arts medicatie voorschrijft, hoe beter. Dan bent u na een paar weken weer helemaal de oude.

legionellabesmetting
Optimale waterkwaliteit

Wij bieden u kennis, kunde en zeer ruime ervaring op het gebied van legionellapreventie. Dit doel bereiken we aan de hand van de volgende stappen:

 • Het vooraf beoordelen van installatietekeningen
 • Bouwbegeleiding inclusief rapportage
 • Het uitvoeren van een risico-inventarisatie
 • Het opstellen van een beheersplan
 • Laatste wetgeving (begeleiding en ondersteuning bij controle wetgever)
 • Controle van keerkleppen
 • Het nemen van watermonsters door RvA laboratorium
 • Legionellavrije douchekoppen
 • Reinigen van de installatie
 • Ultrafiltratie BRL-K14010-1
 • Aqua App (digitaal beheer logboek)

Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van legionellapreventie en werken met een totaalconcept!

Ultrafiltratie drinkwatervoorziening
Ultrafiltratie drinkwatervoorziening

Maak een vrijblijvend adviesgesprek

Wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen of wilt u direct onze hulp inschakelen? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u meer wilt weten over de andere diensten die we aanbieden. Dat kan! Neem direct contact met ons op via de contactpagina. Dan komen we zo snel mogelijk bij u terug! Wij zijn Aqua D&S: dé specialist op het gebied van legionellapreventie. Het is onze missie om tot een optimaal resultaat te komen!

Wanneer een legionellapreventie bureau inschakelen?

Als uw leidingwaterinstallatie een prioritaire installatie is, bent u verplicht om een legionellapreventieplan op te stellen. Ook voor natte koeltorens, zwembaden en badinrichtingen, bedrijfsprocessen met waterverneveling en overige risicovolle waterinstallaties geldt een verplicht beheersplan in Nederland.

Een legionella besmetting kan ernstige gevolgen hebben: het overlijdensrisico ligt op 5 tot 25 procent. Onderneem dus op tijd actie en schakel een legionella adviesbureau in als Aqua D&S. Wij leveren systemen die u altijd het meest zuivere water garanderen. Neem eenvoudig en vrijblijvend contact op.

Wat is de beste oplossing voor legionella?

Een van de meest duurzame en verantwoorde manieren om water te zuiveren van ongewenste virussen en bacteriën is ultrafiltratie. Het is een membraan-techniek, ofwel een fysische en mechanische scheidingsmethode. Dankzij ultrafiltratie is het mogelijk om besmetting met de legionella bacterie te voorkomen. Neem eenvoudig en vrijblijvend contact op.

Wat staat er in een legionella beheersplan?

In het legionella beheersplan staan alle belangrijke stappen die uitgevoerd moeten worden. Van een monsterafname, tot aan een watertemperatuurmeting en het doorspoelen van de waterleidingen. Al deze stappen dragen bij aan de preventie van legionella. Neem eenvoudig en vrijblijvend contact op.

Wat kan ik zelf doen tegen de legionella bacterie?

U kan de legionella bacterie uit uw water houden door iedere week alle kranen in huis te gebruiken. Wanneer u een kraan een week of langer niet heeft aangezet, raden we u aan om de douchekop goed te spoelen.

Dompel de douchekop onder in een emmer met water en zet de douche op zijn heetst aan. Vervolgens houdt u de douchekop bij het afvoerputje, zodat de waterleiding ook wordt doorgespoeld. Wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op.

Contact opnemen