Professionele legionellapreventie voor zuiver water

Bijna iedereen ter wereld gebruikt kraanwater. Bij u thuis, in de tandartsenpraktijk of in een verzorgingstehuis. Legionellapreventie is dan ook alles behalve overbodig! U kunt immers heel ziek worden van deze bacterie. Dankzij de professionele legionellapreventie van Aqua D&S blijven alle waterleidingen hygiënisch én voorkomt u dat het aantal bacteriën in het water toeneemt. Wij ontzorgen u compleet en maken eventuele risico’s beheersbaar. We zijn immers gespecialiseerd op dit gebied!

Specialist op legionellapreventie en BRL-6010 gecertificeerd

Onderneem vandaag nog actie om een besmetting te voorkomen. Wilt u meer weten over de legionella behandeling of direct onze professionele hulp inschakelen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen u graag verder.

Contact opnemen

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die voor komt in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. Hij is niet gevaarlijk, totdat de bacterie zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die wij inademen. Wanneer de temperatuur van het water tussen de 20 en 50 graden Celsius is of lange tijd stilstaat, gaat de legionellabacterie zich vermenigvuldigen. We worden alleen ziek door deze bacterie als we besmette neveldruppeltjes inademen. Water vernevelt bijvoorbeeld in een douche, een stoombad of bubbelbad en natte koeltorens.

legionellapreventie

Het is niet gevaarlijk wanneer we besmet water drinken. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens.

Legionella beheersplan

Kies voor een legionella beheersplan van Aqua D&S. Dan bent u verzekerd van een laag risico op een besmetting. Dat is immers wat u wilt! Na de risico inventarisatie adviseren we u eventueel om aanpassingen te doen aan het leidingnet. Het is immers van belang dat het leidingnet voldoet aan de norm NEN 1006. In het beheersplan zijn alle belangrijke stappen verwerkt. Van een monsterafname, tot aan een watertemperatuurmeting en het doorspoelen van de waterleidingen. Al deze stappen dragen bij aan de preventie van legionella, zodat de bacterie geen kans krijgt om zich te nestelen.

Risico beheersplan

Symptomen legionella

U kunt een besmetting met legionella herkennen aan een aantal symptomen. Er zijn twee vormen van besmetting: de legionella griep en de veteranenziekte. Bij de legionella griep heeft men alleen last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal gaat deze ziekte zonder behandeling na enkele dagen vanzelf over. Bij de zwaardere vorm van legionella heeft u last van een flinke longontsteking. Koorts, kortademigheid, verwardheid, overgeven en diarree kunnen de revue passeren.

Water is de bron van het leven

Besmetting met de bacterie

De legionella bacterie kan, zoals hierboven genoemd, een ernstige longontsteking veroorzaken. Voor oudere mensen levensbedreigend omdat die meestal wat minder weerstand hebben. Ook voor kleine kinderen met weinig weerstand kan een besmetting levensbedreigend zijn. Maar ook als men rookt of veel alcohol drinkt is het risico op besmetting groter. Besmetting met legionella gebeurt via de longen, wanneer we de besmette neveldruppels in ademen.

Voorkom zelf een legionella besmetting

Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan het voorkomen van een besmetting met legionella. Gebruik iedere week alle kranen in huis. Heeft u een kraan een week of langer niet gebruikt? Om legionella te voorkomen raden we aan om de douchekop goed te spoelen. Dompel de douchekop onder in een emmer met water en zet de douche aan. Wanneer u de douche op zijn heetst zet en de douchekop bij het afvoerputje houdt wordt de waterleiding ook meteen doorgespoeld.

Contact opnemen

Professionele legionellapreventie

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een professionele aanpak. Zo is onze singelfiltratie dé oplossing voor water in zijn zuiverste vorm. Deze vorm van preventie is dé oplossing voor tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten. Deze methode zorgt voor water in zijn zuiverste vorm. U bent compleet beschermd tegen schimmels, virussen en bacteriën in de drinkwaterinstallatie van de stoel. Wij bieden u een complete ontzorging op het gebied van legionellabestrijding. Optimale waterkwaliteit: dat is ons doel!

Aqua D&S denkt in een totaaloplossing en wij zijn klaar voor de toekomst.

Singelfiltratie
Singelfiltratie

Onderneem snel actie

De meeste mensen worden niet ziek van legionella. Het is van groot belang om snel actie te ondernemen wanneer legionella behandeling wel noodzakelijk is. Het overlijdensrisico is namelijk 5 tot 25 procent. De ziekte is goed te behandelen met de juiste antibiotica. Wanneer niet op tijd wordt begonnen met de antibiotica, kan de patiënt langdurig ziek worden met blijvende gevolgen. Klachten zoals vermoeidheid en moeite hebben met evenwicht houden. Raadpleeg bij symptomen meteen een arts, want de patiënt kan dan in het ergste geval zelfs overlijden. Ook wanneer u in het buitenland bent geweest geef dit aan bij de arts, en indien u veel in contact bent met water. Hoe sneller de arts medicatie voorschrijft, hoe beter. Dan bent u na een paar weken weer helemaal de oude.

legionellabesmetting
Optimale waterkwaliteit

Wij bieden u kennis, kunde en zeer ruime ervaring op het gebied van legionellapreventie. Dit doel bereiken we aan de hand van de volgende stappen:

 • Het vooraf beoordelen van installatietekeningen
 • Bouwbegeleiding inclusief rapportage
 • Het uitvoeren van een risico-inventarisatie
 • Het opstellen van een beheersplan
 • Laatste wetgeving (begeleiding en ondersteuning bij controle wetgever)
 • Controle van keerkleppen
 • Het nemen van watermonsters door RvA laboratorium
 • Legionellavrije douchekoppen
 • Reinigen van de installatie
 • Ultrafiltratie BRL-K14010-1
 • Aqua App (digitaal beheer logboek)

Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van legionellapreventie en werken met een totaalconcept!

Ultrafiltratie drinkwatervoorziening
Ultrafiltratie drinkwatervoorziening

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Er is nog veel onwetendheid over legionella en over het op de juiste wijze toepassen van de soms complexe regelwetgeving. Waar moeten gebouwenbeheerders en eigenaren van panden die water leveren aan derden op letten? Aqua D&S komt dit graag in een vrijblijvend gesprek toelichten, zodat u precies weet hoe besmetting voorkomen kan worden. Baat het niet, dan schaadt het niet. U kunt er alleen maar wijzer van worden.

Wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen of wilt u direct onze hulp inschakelen? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u meer wilt weten over de andere diensten die we aanbieden. Dat kan! Neem direct contact met ons op via de contactpagina. Dan komen we zo snel mogelijk bij u terug! Wij zijn Aqua D&S: dé specialist op het gebied van legionellapreventie. Het is onze missie om tot een optimaal resultaat te komen!

Contact opnemen
Vrijblijvend adviesgesprek?
Of mail ons: info@aquadns.nl
Meer informatie? Bel naar: +31 162 457 990