- 17 januari 2017
- Posted by: AquaAdmin
- Categorie: Nieuws
Legionella op campings
Douches op kampeerterreinen kunnen een risico vormen, maar in de praktijk is dit risico beperkt. De campinghouders in Nederland zijn op grond van het drinkwaterbesluit verplicht om aan legionellapreventie te voldoen.
Anders is het in het buitenland waar eigenlijk weinig tot niets geregeld is. Twijfelt u aan de veiligheid van de watervoorziening op een buitenlandse camping? Dan is het goed eerst het water (koud en warm) een aantal minuten te laten lopen om de leidingen door te spoelen.
Op de campings in Nederland is de eigenaar/campinghouder verantwoordelijk tot de aansluiting waar u uw water vanaf haalt op de campingplaatsen. Dit houdt in dat u zelf verantwoordelijk bent voor het water na de afsluiter of tussenmeter. Voor tijdelijke verblijven met wateraansluiting voor bijvoorbeeld een toercaravan of camper is het verstandig om te zorgen dat de tuinslangaansluiting niet op kan warmen door de zon.
Sommige kampeerders leggen zelf een douche op de kampeerplek aan. Bijvoorbeeld door een waterzak aan een boom te hangen met een douchekop eronder. De legionellabacterie kan zich ontwikkelen als de zak dagenlang in de zon hangt. Wilt u elk risico uitsluiten? Laat de waterzak dan leeglopen en vul hem voor gebruik met koud water.
Een ander voorbeeld is om een tuinslang aan te sluiten op een kraan en op te laten warmen door de zon. Lekker warm water komt er na een tijdje even uit, maar zeer gunstig voor de legionella en of bacteriën om zich te nestelen. Ook hiervoor geldt om de tuinslang na gebruik af te koppelen, goed leeg te laten lopen en in de schaduw te leggen.
Het Team van Aqua D&S